فرهنگ

روز ملی اقلیم کردستان نوروز یا بیست و یکم ماه مارس میلادی برابر با یکم فروردین ماه هر سال است. به باور کردها، کاوۀ آهنگر در2716 سال پیش بر ضحاک فرمانروای ستمگر پیروز شد و به نشانۀ این پیروزی دستور داد بر سر هر تپه ای آتشی افروخته گردد و جشن و پایکوبی برپا شود. به همین مناسبت شب نوروز هر سال، مردم شهرهای اقلیم کردستان عراق به خیابان اصلی آن شهر رفته و دسته جمعی رقص و پایکوبی کرده و آتش روشن می‌کنند. برپایۀ تقویم کردی، امسال سال 2716 کردی برابر با 1395 هجری شمسی است.

 

 

در اقلیم کردستان دانشگاه های زیادی نیز فعال هستند که مهم ترین آنها عبارتند از:

         دانشگاه صلاح الدین : قدیمی ترین دانشگاه اقلیم کردستان است که در سال 1968 در شهر سلیمانیه پایه گذاری شد و در سال 1981 به شهر اربیل منتقل گردید. در این دانشگاه زبان فارسی نیز آموزش داده می شود.

دانشگاه سلیمانیه : این دانشگاه پس از جنگ اول خلیج فارس و عقب نشینی دستگاه اداری حزب بعث عراق از اقلیم کردستان در سال های 2-1991 راه اندازی شد.

دانشگاه دهوک : این دانشگاه نیز دستاورد شکست حزب بعث در جنگ اول خلیج فارس و خروج دستگاه اداری حکومت مرکزی عراق از اقلیم کردستان است.

دانشگاه هه ولیر : این دانشگاه از سال 2006 کار خود را آغاز کرد و معمولا به زبان انگلیسی دروس خود را ارائه می دهد.

دانشگاه امریکایی سلیمانیه :  یک دانشگاه خصوصی است که توسط امریکاییان در سال 2007 کار خود را آغاز کرد. کار دانشگاه مذکور ارائه برنامه‌های فشرده آموزش زبان انگلیسی به دانشجویان جهت آماده کردن آنان برای آموزش در نخستین دورۀ کارشناسی امور اداری بازرگانی است.

    همچنین برخی دیگر از دانشگاههای اقلیم کردستان که شماری از آنها خصوصی می باشند عبارتند از دانشگاه کویه،دانشگاه زاخو ، دانشگاه سوران (دیانا) ، دانشگاه حلبچه ، دانشگاه گرمیان ، دانشگاه راپرین دانشگاه رانیه ، دانشگاه جیهان ،  دانشگاه دجله اربیل، دانشگاه ایشک (خصوصی ترکیه ) دانشگاه فرانسوی لبنان (اربیل)،دانشگاه علوم و تکنولوژی بریتانیا (اربیل) ، دانشگاه خصوص سابیس (ایتالیایی آمریکایی ) ، دانشگاه نوروز (دهوک) ،دانشگاه توسعه انسانی (سلیمانیه ) ،دانشگاه علوم و تکنولوژی کومار (کومار در سلیمانیه) ،  دانشگاه امریکایی دهوک، دانشکده فنی اربیل.

    دوره تحصیلی سطح کارشناسی 4 ساله بوده و دوره تحصیلی کارشناسی ارشد 2-4 سال با تفاوت موضوعات درسی میباشد.

      برای ارتقاء سطح علمی اساتید هر سال 30 تا 40 تن از اساتید به آمریکا ،کشورهای اروپائی و دیگر کشورهای منطقه از جمله ایران اعزام میگردند.

 

- اقلیتهای دینی و مذهبی کردستان :

1- مسلمان (اهل سنت) اکثریت –فرقه شافعی

2- مسیحیان

3- ایزدیها(معروف به یزیدیها)

4- شیعیان

5- متصوفه

6- تعداد بسیار قلیل یهودی که اخیرا از اسرائیل مجددا به کردستان برگشته اند.

 

        حسب اعلام وزارت مربوطه ، در اقلیم کردستان بیش از 11500 مسجد بزرگ و کوچک وجود دارد. در مساجد اقامه نمازهای پنج گانه و در اکثر آنها نماز جمعه برپا می گردد.  توجه مردم کردستان به حضور در مساجد برای شرکت در نماز جماعت و خاصه نماز جمعه چشمگیر بوده و استقبال خوبی از آن می نمایند.

      وهابیت ، بهائیت ، در منطقه یا وجود ندارد و یا اینکه بسیار محدود و غیر قابل توجه می باشند چرا که روحانیت شافعی موجود و وزارت اوقاف به شدت مخالف آنها بوده و از هر نوع فعالیت جلوگیری بعمل میاورند